AMSTERDAM - De open-sourcewoordenlijst van het project OpenTaal heeft vrijdag het Keurmerk Spelling van de Nederlandse Taalunie gekregen. De woordenlijst is ontwikkeld voor gebruik in open-sourceprogramma's.

Het toekennen van het keurmerk betekent dat de TaalUnie de woordenlijst beschouwt als overeenkomstig met de officiële spelling van de Woordenlijst der Nederlandse Taal. De woordenlijst werd in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in OpenOffice.org, Firefox en Thunderbird.

Sinds 2005 werken Nederlandse en Belgische vrijwilligers aan de verbetering en uitbreiding van het idioom. De woordenlijst bevat inmiddels meer dan 140.000 woorden.

Mijlpaal

De Nederlandse TaalUnie laat weten blij te zijn met de erkenning van de lijst van OpenTaal. "De 'open' gebruikersgemeenschap in het Nederlandse taalgebied kan hierdoor ondersteund worden bij het hanteren van de officiële spelling", verklaarde Johan van Hoorde van de taalgemeenschap.

Simon Brouwer, projectleider bij OpenTaal, noemt de erkenning een "mijlpaal". "Dit is van groot belang. Het geeft aan dat gebruikers van open-sourcesoftware kunnen vertrouwen op hun Nederlandstalige spellingcontrole."