AMSTERDAM - Het Korps Landelijke Politiediensten en de andere 25 politiekorpsen kunnen binnenkort criminele informatie van andere korpsen 'googelen'.

Volgens een politiewoordvoerder leverde de uitwisseling van gegevens tussen de korpsen voorheen grote ergernis op en duurde het veel te lang voordat de juiste informatie bij de juiste persoon was. Met het systeem BlueView is het voor politiemensen mogelijk gegevens op te zoeken over criminelen in andere politieregio's.

Mail

"Het is een enorme stap vooruit. Voorheen ging alle informatie-uitwisseling via de telefoon of e-mail. Soms kostte het wel zesentwintig e-mails voordat iemand de opgevraagde informatie in zijn bezit had. Dat duurde enkele dagen. Dat is nu verleden tijd", zegt een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut (NPI).

Het is straks voor een politieagent mogelijk om 55 miljoen documenten te bekijken. Het gaat om verhoren, aangiftes, gegevens van verdachten en bijvoorbeeld openstaande boetes. Tweeduizend infodesk-medewerkers van de politie zullen toegang krijgen tot BlueView.

"De medewerkers kunnen bijvoorbeeld informatie opvragen over een Mercedes met kenteken zus en zo die gestolen is in Amsterdam. Dan kunnen ze 'googlen' of de auto is opgedoken in een andere politieregio."

Beveiliging

De medewerkers hebben geen toegang tot alle informatie. Hoe gevoeliger de gegevens, hoe strenger de beveiliging. Hele zware en gevoelige strafdossiers als in de zaak van Willem Holleeder zullen niet te vinden zijn in de database van BlueView. Daarvoor is het risico volgens de politie te groot.

Ook voor de landelijke recherche wordt een systeem als BlueView ontwikkeld. In hun systeem zal ook informatie worden opgenomen van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) en verder zijn er strafrechterlijke onderzoeken in te vinden.

Politiek

De politiekorpsen zijn al lange tijd op zoek naar een goed werkend systeem om informatie te kunnen uitwisselen. Ook de politiek wilde dat er snel een oplossing werd gevonden voor het probleem. In 2005 werd met de ontwikkeling van BlueView gestart. Het is volgens de politie nog niet bekend wanneer BlueView online gaat.