TILBURG - Op het Festival van het levenslied in Tilburg gaat het publiek zaterdagavond een eigen ringtone zingen die een half uur later te downloaden is via twee speciale zuilen op het festivalterrein. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Tilburg donderdag gezegd.

De happening onder de naam 'T-ring' begint om 20.00 uur. De festivalgangers krijgen een kwartier de tijd om onder leiding van componist Clemens van Bracht een lied in te studeren. De opnames gaan direct door naar een bedrijf in Amsterdam dat vervolgens een arrangement van 15 seconden maakt.

Vervolgens wordt de bewerking teruggezonden naar Tilburg en kunnen deelnemers hun eigen productie via twee zuilen met bluetooth-techniek op hun mobiele telefoon downloaden. Zodra ze daarna worden gebeld gaat hun eigen gezang klinken.

'Geen spam'

De zelfgemaakte ringtone wordt eerst aangeboden aan degene die zich bij een van beide zuilen begeeft. "Het is dus mogelijk om te weigeren, waardoor we niet het verwijt krijgen dat we spam aanbieden," aldus de woordvoerster.

Calamiteit

De gemeente Tilburg verwacht niet dat het telefoonverkeer door massaal gebruik plat gaat. Mocht zich een calamiteit voordoen, dan worden de zuilen direct uitgeschakeld.

Festival Mundial

Tijdens het Festival Mundial, een week later, worden ringtones via vier zuilen aangeboden. Het gaat om creaties van artiesten die tijdens het festival optreden.

Kermis

Verder zullen gedurende de kermis in Tilburg op tien locaties in de stad zuilen verrijzen die behalve een ringtone ook een animatie aanbieden voor gebruik op de display van een mobiele telefoon.