DRIEBERGEN - Een rechercheur van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is het afgelopen weekeinde zijn laptop kwijtgeraakt. Dat heeft het KLPD donderdag bekendgemaakt. Het korps wil niet zeggen wat voor gegevens op de laptop staan.

Tegen de rechercheur is een onderzoek begonnen. Ook gaat het KLPD opnieuw zijn 'veiligheidsinschatting' voor informatiedragers tegen het licht houden.

Politie en justitie worden geregeld geteisterd door rondslingerende vertrouwelijke informatie, van zowel zakelijke als persoonlijke aard. Dit is veelal het gevolg van slordigheid. Een van de meest beruchte affaires van de laatste jaren is die rond officier van justitie Joost Tonino. Hij zette een computer die hij thuis gebruikte bij het vuilnis. Op de computer, die bij journalist Peter R. de Vries belandde, werd kinderpornografisch materiaal gevonden.

Geheugenstick

Vorig jaar liet een kapitein van de landmacht een geheugenstick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto liggen. De vinders bezorgden de stick twee weken later terug bij de eigenaar, maar de gegevens hadden ze eerst overgezet op hun eigen computer.