AMSTERDAM - Elektronicaconcern LG kan zijn producten met een gerust hart uitrusten met software gebaseerd op open-source besturingssysteem Linux. Microsoft zal het bedrijf daarvoor althans niet aanklagen.

Dat is het gevolg van afspraken die beide bedrijven woensdag hebben bekendgemaakt. Microsoft beweert dat Linux 235 patenten schendt die het softwareconcern bezit, al heeft het tot dusverre niet bekendgemaakt om welke patenten het zou gaan. Het bedrijf ontkent concrete plannen te hebben om Linuxgebruikers aan te klagen, maar stimuleert bedrijven wel om licentieafspraken met Microsoft te maken.

Xandros

De deal volgt op een vergelijkbare afspraak die Microsoft eerder deze week maakte met Linuxfabrikant Xandros. Vorig jaar sloot Novell als eerste een licentieovereenkomst met Microsoft.

Chantage

De stap kwam Novell op forse kritiek te staan van de Linuxgemeenschap, die in de afspraak een impliciete erkenning van de omstreden patentclaims van Microsoft ziet. Critici zien de aanpak van Microsoft als een vorm van chantage. De overeenkomsten zouden de weg openen naar rechtszaken tegen Linuxgebruikers en -bedrijven die niet met het bedrijf in zee gaan.

Xbox

Financiële details over de afspraken tussen LG en Microsoft zijn niet bekendgemaakt. LG staat Microsoft wel toe om gebruik te maken van bepaalde technologie waarop het Koreaanse elektronicaconcern het patent bezit. Het gaat vooral om patenten op systemen die in game consoles worden gebruikt, zoals Microsofts Xbox 360.

LG maakt vooral elektronica. Daarin is steeds vaker software opgenomen die geheel of gedeeltelijk op Linux is gebaseerd.