AMSTERDAM - Internetters die online aankopen doen, zijn bereid extra te betalen om hun privacy te beschermen. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Carnegie Mellon Universiteit.

Gemiddeld gaven proefpersonen op een aankoop van rond de vijftien dollar ongeveer zestig cent meer uit bij webwinkels die zorgvuldiger omgaan met persoonlijke gegevens van klanten.

Onderzoekers van de universiteit ontwikkelden een gespecialiseerde zoekmachine die websites beoordeelt op hun privacybeleid. Vervolgens lieten ze een deel van hun proefpersonen die site gebruiken in de zoektocht naar een webwinkel.

Seksspeeltje

De proefpersonen kregen 45 dollar, waarmee ze een pak batterijen en een vibrerend seksspeeltje moesten kopen. De aankopen en eventueel overschietend geld mochten ze houden, zodat ze er belang bij hadden zo goedkoop mogelijk te winkelen.

De helft van de proefpersonen die de zoekmachine gebruikten, kochten de batterijen van een website met een streng privacybeleid. Tot verbazing van de onderzoekers overigens slechts een derde van hen ook het seksspeeltje bij een strenge site te kopen. Daarvoor hebben ze geen verklaring.

Informatie

Volgens de onderzoekers laat het resultaat zien dat webwinkelklanten wel degelijk op privacy letten, als ze maar goede informatie over het beleid van de sites kunnen krijgen. Tot nu toe wezen de meeste onderzoeken uit dat gebruikers nauwelijks aandacht besteden aan de bescherming van hun persoonlijke gegevens online. In ruil voor financieel of ander voordeel zouden ze al snel bereid zijn e-mailadressen of andere details te verstrekken.