LUXEMBURG - De EU voert een maximumprijs voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken in. Ministers van Verkeer, Telecom en Energie hebben donderdag ingestemd met een voorstel daartoe. De maatregel gaat waarschijnlijk eind augustus in.

Bellen naar Nederland vanaf een Spaans strand of Oostenrijkse bergtop kost dan maximaal 60 cent per minuut inclusief btw, gebeld worden hooguit de helft.

Camping

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken verwelkomde het besluit. Hij wilde aanvankelijk een lager maximumtarief, maar vindt de uitkomst toch een mooi compromis. Buitenlandbellers gaan minstens de helft minder betalen. "Als je terugkomt van de camping in Frankrijk heb je niet meer die verschrikkelijke tegenvaller van de gsm-rekening", zei Heemskerk.

Stunten

De staatssecretaris hoopt dat de gsm-bedrijven elkaar zo beconcurreren dat ze snel prijzen onder het maximum aanbieden. "Ik verwacht dat de echt innovatieve telecombedrijven gaan stunten voor de campinggasten".

De bijzondere maatregel is genomen omdat de Europese gsm-bedrijven volgens de EU extreem hoge en onduidelijke tarieven berekenden, tot vele euro's per minuut. De tarieven bleken vaak vijf keer hoger dan de echte kosten. Toen de gsm-bedrijven niet vrijwillig hun tarieven verlaagden, besloot de EU in te grijpen in hun tarieven.

'EU nodig'

"Dit is echt een voorbeeld van iets wat Nederland niet zelf had kunnen regelen. Hier heb je de Europese Unie voor nodig", zei Heemskerk.

Overwerken

De Europees Commissaris Viviane Reding vroeg vertalers en andere EU-ambtenaren over te werken om de regeling snel in te voeren. "Miljoenen burgers wachten. Laten we de klus klaren. We weten dat het mogelijk is", zo pepte Reding bewindslieden en ambtenaren op. Het EU-besluit is al binnen een recordtijd van tien maanden genomen.

Internetten

Het Europees Parlement stemde vorige maand met overgrote meerderheid voor de maatregel. Europees Commissaris Reding vraagt de gsm-bedrijven om nu ook de tarieven voor sms'jes en mobiel internetten te verlagen. Bedrijven krijgen 1,5 jaar om hier wat aan te doen. Anders zal Brussel ook hiervoor een maximumtarief invoeren.