AMSTERDAM - Wie het in Europa nauwelijks bekende AOL als zoekmachine gebruikt, heeft de minste kans om op kwaadaardige websites terecht te komen. Yahoo is de riskantste zoekhulp, constateert virusbestrijder McAfee.

De onderzoekers bekeken de eerste vijftig resultaten voor 2300 populaire zoektermen bij de vijf belangrijkste zoekmachines in de Verenigde Staten. Gemiddeld was vier procent van de resultaten malafide, een verbetering van een procentpunt ten opzichte van eenzelfde onderzoek een jaar eerder. Het gaat volgens McAfee onder meer om sites die adware trachten te installeren, browserinstellingen trachten te wijzigen, popups tonen of spam versturen.

Gesponsorde links

De daling is hoofdzakelijk te danken aan de verbeterde veiligheid van gesponsorde zoekresultaten. Was in 2006 nog 8,5 procent van die links niet te vertrouwen, nu is dat nog 'slechts' 6,9 procent. Toch zijn ze daarmee nog altijd 2,4 keer zo vaak als normale zoekresultaten verantwoordelijk voor de verspreiding van allerlei zogenoemde 'malware'.

AOL

De resultaten bij AOL waren in 2,9 procent van de gevallen niet kosjer. Daarmee geldt die zoekmachine als de veiligste. Yahoo scoorde met 5,4 procent het slechtst. Google (3,4 procent), MSN/Live (4,2 procent) en Ask.com (3,5 procent) vormen de middenmoot.