AMSTERDAM - De Amerikaanse krijgsmacht gaat mogelijk sleutelen aan de satellietsignalen van het GPS-systeem. Ze hebben het systeem volledig in handen, en kunnen zo de vijand het bos in sturen. Dit meldt Trouw maandag.

GPS-ontvangers worden de laatste jaren massaal ingebouwd in auto's, schepen en vliegtuigen. Mensen met een slechte oriëntatie navigeren zich met gemak door het land. Maar ook de navigatie door oceanen en luchtruim zijn aanzienlijk verbeterd. Het satellietsignaal is zo precies dat de locatie tot op de meter nauwkeurig kan worden aangegeven.

Maar de gebruikers moeten opletten, want de satellieten in de ruimte, die het GPS-ontvangertje helpen zijn weg te vinden, zijn nog altijd eigendom van de Amerikaanse defensie. Ze zouden het satellietsignaal tijdelijk kunnen verslechteren, zodat de vijand het niet kan gebruiken.

De Amerikaanse krijgsmacht heeft GPS (Global Positioning System) opgezet, de satellieten de ruimte in geschoten en alles betaald. De Amerikaanse militairen staan dus volledig in hun recht en kunnen ermee doen wat ze willen. Zelf hebben ze geheime codes in hun ontvangers om het nauwkeurige signaal te behouden.