AMSTERDAM - Een actiegroep van hackers heeft belangrijke delen van de Nederlandse infrastructuur lamgelegd. Dat was althans het scenario van een rampenoefening die de Rijksoverheid woensdag hield.

De cyberterroristen wisten onder meet het betalingsverkeer, mobiele telefonie en de treinenloop stil te leggen. Ook werd het kunstbezit van de overheid via internet tegen lage bedragen geveild en viel de beveiliging in musea uit. Ondertussen demontreerden in Den Haag boze studenten tegen ingrepen in de studiefinanciering.

Kwetsbaarheid

Bij de rampenoefening waren een deel van het kabinet en de meeste ministeries betrokken. Zij moesten in de chaotische situatie goede besluiten nemen en informatie uitwisselen op ambtelijk en politiek niveau. Ook moest de oefening bijdragen aan het bewustzijn van de kwetsbaarheid van ict-voorzieningen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de eerste indruk uit de oefening dat "topambtenaren en ministers hun beslissingen over het algemeen hebben genomen volgens de geldende afspraken en procedures". Na de zomer verschijnt een onafhankelijke evaluatie.

Estland

In mei werd Estland drie weken lang geteisterd door cyberaanvallen, die belangrijke websites platlegden. Volgens de NAVO zou Rusland daarvoor verantwoordelijk zijn. Dat land was verwikkeld in een hoogoplopend conflict met de Baltische staat over de verplaatsing van een Sovjet-monument in de hoofdstad Talinn.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegen Bright.nl woensdagmiddag echter dat de oefening geen verband houdt met die gebeurtenissen. Het scenario zou al een half jaar geleden bedacht zijn.