AMSTERDAM - Patiënten met een spierziekte kunnen sinds woensdag lotgenoten vinden via Google Maps. Leden van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) die inloggen op de website krijgen een kaart te zien waarop lotgenoten met ballonnetjes zijn weergegeven.

De ballonnetjes zijn er in drie kleuren. Leden die contact willen met anderen kunnen hun ballonnetje groen kleuren, mensen die niets invullen hebben een rood ballonnetje en regionale coördinatoren die optreden als contactbemiddelaar doen het met de kleur geel. Deelnemers zijn vrij om te bepalen welke informatie ze delen met anderen.

Erfelijk

De VSN ziet in het initiatief niet alleen sociale maar ook medische voordelen. Op de kaart kunnen onderzoekers zien waar mensen met een bepaalde ziekte voorkomen. De ziekte is in veel gevallen erfelijk.

Adressen

Leden kunnen naar eigen keuze hun ballonnetje aan- of uitzetten. Ook zijn de markeringen niet exact op het woonadres aangebracht maar op maximaal vier kilometer afstand. Zo wordt voorkomen dat adressen van leden achterhaald kunnen worden.