AMSTERDAM - Opera heeft een speciale 'Microsoft-Muppet'-editie uitgebracht van zijn laatste nieuwe browser. Dit is een antwoord op de plagerijen van Microsoft. De nieuwe speciale editie van de Noorse softwaremaker zorgt ervoor dat de inhoud van de msn-site wordt omgezet in het bizarre taaltje (Borks) van de Zweedse kok uit de Muppet show.

De Bork Editie zet de inhoud van MSN-sites (niet van andere sites) om in het komische en onverstaanbare taaltje van de bekende Zweedse Muppet-kok. Deze actie moet weliswaar gezien worden als een grap, zo stelt Opera, maar er ligt een diepe frustratie aan ten grondslag.

Opera ruziet al bijna twee jaar met MSN over de doorgifte van zijn webpagina in Opera. Gebruikers van deze alternatieve browser kregen de veelbezochte MSN-pagina misvormd op hun scherm. Volgens Opera een bewuste actie van MSN om de gebruikers Opera te pesten. Er ontstond een grote ontevredenheid onder de gebruikers waardoor MSN de site weer toegankelijk maakte. Een tegenreactie van Opera kon niet uitblijven. Vrijdag 14 februari werd dan eindelijk de speciale Bork Editie gelanceerd.

Opera wil MSN hiermee een onderliggende boodschap meegeven. Een website kan alleen goed werken als de softwarefabrikant en de websiteontwikkelaar zich gedragen en elkaar respecteren.

Inmiddels kunnen surfers die gebruikmaken van Opera 7 de MSN-pagina's zonder problemen bezoeken. De nieuwe versie 7 van de Opera browser laat MSN-pagina's weer goed leesbaar zien. De Bork-editie is te downloaden op de site van Opera Software.

Overigens is Opera niet de eerste op het web met een Bork-dienst. Google ging Opera namelijk al voor met Google Bork, bork, bork.