AMSTERDAM - De internationale handel in ivoor op wordt op veilingsite eBay wereldwijd verboden. Dat heeft het bedrijf dinsdag toegezegd aan dierenbeschermersorganisatie IFAW.

Ook voor binnenlandse handel gaan strengere regels gelden. Bovendien wil de veilingsite het toezicht verbeteren. Tot nu toe blijkt lang niet altijd te worden opgetreden tegen illegale ivoorhandel.

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) deed onderzoek naar de handel in ivoor via internet. In vijf dagen troffen de activisten 2275 ivoren objecten aan. Bij een onderzoek in februari constateerden de dierenbeschermers dat 94 procent van het ivoor op eBay mogelijk illegaal is. Alleen ivoren objecten van voor 1947 mogen verhandeld worden, omdat ze gelden als antiek.

Marktplaats

Volgens directeur Marcel Bertsch van de Nederlandse afdeling van IFAW is het voor olifanten van groot belang dat de zwarte handel wordt gestopt.

Beleidsmedewerker Yvette Brook van IFAW ziet de maatregel als een eerste stap. Ze ziet het liefste dat ook binnenlandse handel in ivoor verboden wordt. IFAW Nederland is daarover onder meer in gesprek met eBay-dochter Marktplaats.