AMSTERDAM - De muzieksite Lala.com gaat gratis en legaal muziek streamen. De nummers kunnen ook op Apples muziekspeler iPod worden gezet.

Muziekliefhebbers kunnen de liedjes via de website beluisteren. Gebruik van de reclamevrije site is gratis. Lala denkt geld te kunnen verdienen doordat muziekliefhebbers via de site muziek zullen aanschaffen.

Dat kan onder meer door de nummers te kopen en ze op een iPod te zetten. Platenmaatschappij Warner stelt volgens Ars Technica nummers beschikbaar die voor 99 cent per stuk gekocht kunnen worden. Het is niet mogelijk de muziek op te slaan op de harde schijf van de computer: de liedjes worden rechtstreeks op de iPod geplaatst om illegale verspreiding te voorkomen.

EMI

Toch is de muziek niet voorzien van de omstreden kopieerbeveiliging DRM. Die stap is opmerkelijk: eerder deze maand opende Apple in de eigen muziekwinkel iTunes al een afdeling met onbeveiligde muziek van Warners concurrent EMI. De verwachting was dat andere muziekuitgevers dat voorbeeld zouden volgen. Warner lijkt de eerste grote platenmaatschappij te zijn die na EMI voorzichtig met onbeveiligde muziek wil experimenteren.

Lala bestaat al langer als cd-uitwisselsite. Muziekliefhebbers kunnen er voor weinig geld schijfjes uitruilen waarop ze zijn uitgekeken. Daarnaast biedt Lala online muziekkluisjes. Gebruikers kunnen nummers van hun harde schijf naar de kluis uploaden, om ze overal ter wereld via de site te kunnen beluisteren.