AMSTERDAM - Microsoft heeft opnieuw een overeenkomst gesloten met een distributeur van het open-source besturingssysteem Linux. Het bedrijf gaat op technisch gebied samenwerken met Xandros, en maakt afspraken over softwarepatenten.

Dat heeft het Microsoft maandag bekendgemaakt.

Xandros levert onder meer serversystemen aan het bedrijfsleven. De afspraken moeten er toe leiden dat die programmatuur beter samenwerkt met Microsoftproducten. Ook gaat Xandros zich software distribueren die het bestandsformaat OpenXML, dat wordt gebruikt Microsofts kantoorsoftware, helpt vertalen naar het concurrerende OpenDocument, en vice versa. Microsoft is verwikkeld in een felle strijd om een standaardformaat voor de bestanden.

Patenten

Het belangrijkste onderdeel van de overeenkomst lijkt evenwel te zijn dat Microsoft klanten van het Linuxbedrijf vrijwaart van juridische stappen vanwege het gebruik door Xandros van technologie waarop Microsoft het patent zegt te hebben. Eerder kwam Microsoft tot een vergelijkbare deal met Novell.

In mei maakte Microsoft bekend dat Linux ruim tweehonderd patenten van het bedrijf zou schenden. Om welke patenten het gaat, is overigens niet duidelijk. Microsoft ontkent directe plannen te hebben om de vermeende patentschending aan te pakken.

Omstreden

De overeenkomsten tussen Microsoft en de Linuxdistributeurs zijn omstreden. Veel voorvechters van open-source software erkennen de patentclaims van Microsoft niet. Ze menen dat de deals het risico vergroten dat Microsoft zal optreden tegen Linuxbedrijven die geen afspraken met Microsoft maken.

Xandros ontstond in 2001 toen softwarebedrijf Corel besloot te stoppen met de productie van een Linuxversie. Xandros is onder meer bekend om een desktopversie van Linux, waarvan uiterlijk en bediening sterk aan Microsofts besturingssysteem Windows XP doen denken.

Het is onduidelijk of en hoeveel Microsoft en Xandros elkaar betaald hebben.