AMSTERDAM - Producenten van illegale kopieën van cd's en dvd's in Maleisië hebben een nieuwe tactiek bedacht om de Amerikaanse labradors Lucky en Flo, die met hun neus filmpiraterij opsporen, af te schrikken. Ze hebben bordjes opgehangen met de tekst "Pas op voor de hond" sinds bekend werd dat de snuffelhonden niet getraind zijn om zich te verdedigen tegen grotere honden.

Bij recente invallen in opslagplaatsen voor illegale dvd's en cd's in een buitenwijk van Kuala Lumpur werden opvallend veel van die bordjes aangetroffen, terwijl nergens een waakhond te bekennen was, maakte het ministerie van binnenlandse handel maandag bekend. Nadat de politie zich ervan vergewist had dat er geen gevaarlijke honden waren, snorden de labradors alsnog een partij van tweeduizend illegale dvd's op die waren verstopt in een container achterin een winkel.

1,3 miljoen kopieën

Lucky en Flo werden in maart in Maleisië ingezet door de overkoepelende organisatie van de grote Amerikaanse filmstudio's MPAA. Ze zijn getraind zijn om met hun neus een bepaald chemisch bestanddeel van de schijfjes te herkennen en hebben op die manier inmiddels al ruim 1,3 miljoen illegale kopieën opgespoord. Muziek- en filmpiraten voelen zich zo bedreigd in hun handel dat ze eerder al een prijs van omgerekend 22.000 euro op de koppen van de speurders zouden hebben gezet.

Maleisië is een van 's werelds grootste producenten van illegale kopieën van films. Volgens de MPAA liepen zijn leden in 2006 door de piraterij in Azië en het Pacifisch gebied een miljard euro aan inkomsten mis.