AMSTERDAM - De Nederlandse overheid besteedt jaarlijks vier tot vijf miljard euro aan automatiseringsprojecten die mislukken. Dat is evenveel als de totale kosten van de aanleg van de Betuwelijn tot nu toe, stellen deskundigen in dagblad Trouw.

Sommige kenners komen zelfs tot een hogere schatting. Volgens hoogleraar computertechnologie Jan Friso Groote van de Technische Universiteit in Eindhoven zou in 2004 bijvoorbeeld zes miljard euro zijn uitgegeven aan volledig mislukte projecten, en nog eens negen miljard euro aan projecten met grote of kleinere problemen.

Belastingdienst

De overheid zou volgens de deskundigen meer geld aan it-projecten verspillen dan het bedrijfsleven. Dat komt vooral omdat politici steeds nieuwe eisen aan softwaresystemen stellen, die niet realistisch zijn. Zo moest de Belastingdienst een net ingevoerd systeem voor de uitkering van huur- en zorgtoeslagen na een jaar al weer vervangen, omdat het te veel fouten zou maken.

De software had vijftig miljoen euro gekost, maar een jaar later vervangt de dienst het volledige automatiseringssysteem alweer.