AMSTERDAM - Informatie van de politie belandt regelmatig op straat doordat rechercheurs gebruik maken van open bronnen op internet.

Bekijk video

Veel rechercheurs beseffen niet dat ze door het gebruik van bijvoorbeeld internetzoekmachine Google, informatie weggeven en zo hun onderzoek onderuit halen.

Dat stellen internetrechercheurs van het Korps landelijke politiediensten (Klpd) maandag in het politievakblad Blauw. Ze willen vanwege hun werkzaamheden anoniem blijven.

Advertentiesites

Bij hun onderzoek maken veel rechercheurs gebruik van internet. Ze speuren voor iedereen toegankelijke websites af, bijvoorbeeld van auto- en vastgoedbedrijven, in gidsen, op advertentiesites of bij sportverenigingen. In veel gevallen levert dit geen problemen op, omdat de kennis over internet bij de gemiddelde crimineel niet groot is.

Toch slaat de politie alarm omdat Google bij de doorgelinkte sites een visitekaartje van de politie achterlaat. Bij het aanklikken van de link haalt de rechercheur niet alleen informatie op, hij verzendt ook gegevens. Deze informatie bevat drie onderdelen: de site waar de bezoeker vandaan komt, het IP-adres (unieke code van de computer) van de bezoeker en de zoekvraag die de rechercheur op Google intikte.