AMSTERDAM - De nieuwe iTunes Plus winkel van Apple is binnen een week al onder vuur komen te liggen. De digitale winkel slaat de persoonsgegevens van klanten in de muziekbestanden op.

Verschillende weblogs schreven over de verborgen informatie in muziekbestanden die via iTunes Plus zijn aangeschaft, meldt CNET. In het bestand wordt de naam en het e-mailadres van de koper opgeslagen.

Diefstal

De Electronic Frontier Foundation (EFF), een belangenvereniging voor consumenten, is van mening dat dit veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Bij diefstal zou de dader immers ook de beschikking hebben over persoonlijke informatie van de rechtmatige eigenaar.

"Het is niet zo erg als het verliezen van een creditcard", legt Fred von Lohmaan van EFF uit. "Maar het is nog steeds informatie waarvan de meeste mensen willen dat het niet zomaar op straat ligt."

Watermerken

Apple heeft geen verklaring gegeven waarom de persoonsgegevens worden opgeslagen in de muziekbestanden. Volgens sommige experts is er sprake van het watermerken van de muziek nu de controversiële kopieerbeveiliging in de ban is gedaan.

De nieuwe dienst binnen de al bestaande iTunes winkel biedt sinds een week muziek aan zonder kopieerbeveiliging (DRM).