AMSTERDAM - Een Rotterdamse computerwinkel heeft 750 duizend euro boete gekregen voor het overtreden van de Auteurswet. De winkeleigenaar weigerde de zogeheten thuiskopievergoeding te betalen over blanco cd's en dvd's.

Dat meldt Stichting de Thuiskopie vrijdag. De stichting heeft beslag laten leggen op duizenden beschrijfbare cd's en dvd's, computers en de persoonlijke bankrekening van de winkelier.

De eigenaar van de winkel zou ondanks waarschuwingen zijn doorgegaan met de verkoop van blanco cd's en dvd's zonder daarover de verschuldigde vergoeding te betalen. Stichting De Thuiskopie wil nu via de rechter het exacte bedrag aan achterstallige thuiskopievergoeding en boetes op hem verhalen.

Veertien cent

Iedereen mag volgens de Auteurswet zonder toestemming van de maker een kopietje maken voor eigen studie of gebruik. Daar staat de thuiskopievergoeding tegenover. Omdat het onmogelijk is om bij iedereen thuis de vergoeding te innen, moet deze worden betaald door de verkoper van de cd's, dvd's en tapes, licht een woordvoerder van de stichting toe. Dit bedrag wordt vervolgens doorberekend in de prijs van het product. Zo is de thuiskopievergoeding van een blanco cd veertien cent.

De stichting heeft van het ministerie van Justitie de taak gekregen om thuiskopievergoeding te incasseren bij de fabrikanten en importeurs. Vervolgens is de stichting verantwoordelijk voor de herverdeling van dit geld onder de rechthebbenden.