AMSTERDAM - De nieuwe versie van Realplayer laat gebruikers voor het eerst niet alleen video via internet bekijken, maar ook opslaan. Ook beelden van bijvoorbeeld Youtube kunnen op de harde schijf worden bewaard.

Realplayer was ooit de meest gebruikte software voor het afspelen van zogenoemde videostreams. Inmiddels is het zijn positie als marktleider kwijtgeraakt. Microsoft nam zijn Media Player op in besturingssysteem Windows, en de laatste jaren maken steeds meer websites, zoals Youtube en Google Video, gebruik van Flash om filmpjes te tonen.

De nieuwe versie moet fabrikant Real helpen om verloren terrein terug te winnen. Zo speelt de software, die volgende week in een testversie te downloaden is, ook andere videostream af dan alleen het eigen Realplayer-formaat. Het programma kan onder meer overweg met Windows Media en met Flash.

Opslaan

Nieuw is de mogelijkheid om de filmpjes op te slaan op de eigen computer. Het downloaden van Youtube-filmpjes was al langer mogelijk, maar dat vereist enige technische kennis. De nieuwe software maakt het ook voor niet-ingewijden gemakkelijk om Youtube-beelden te bewaren.

Het is nog niet duidelijk wat Youtube daarvan vindt. De videosite is verwikkeld in verschillende juridische procedures vanwege vermeende schending van auteursrechten door zijn gebruikers, en de mogelijkheid om de beelden op te slaan, doet die zaken waarschijnlijk geen goed.