BRUSSEL - Microsoft moet van de Europese Commissie opheldering geven over de problemen met de spelcomputer Xbox. Naar schatting twee miljoen apparaten zijn uitgerust met een slechte dvd-speler, die spelcd's bekrast.

Bekijk video

Eurocommissaris voor Consumentenzaken Meglena Kuneva wil binnen een week weten hoe Microsoft de problemen denkt op te lossen, zo verklaarde ze vrijdag voor Radio Kassa van de VARA.

Regeling

De problemen met de Xbox kwamen enkele weken geleden aan het licht. Alleen al in Nederland zijn duizenden klachten binnengekomen. Microsoft maakte in april bekend een regeling met Nederlandse klanten te willen treffen. Eurocommissaris Kuneva wil nu weten hoe Microsoft de problemen in andere Europese landen denkt op te lossen.

Claim

De betrokken apparaten zijn vorig jaar geproduceerd. Kuneva zei voor de VARA-microfoon aan te sturen op een gezamenlijke claim van Xbox-gebruikers uit heel Europa. Ze zegt een "sterke zaak" te hebben en gaat ervan uit dat Microsoft de problemen snel en netjes zal oppakken. Het bedrijf wil tot nu toe niets weten van een terugroepactie.