AMSTERDAM - EMI heeft een akkoord bereikt met Youtube. Clips van artiesten die bij de platenmaatschappij onder contract staan, zijn straks legaal op de videosite te bekijken. Dat hebben Youtube en EMI donderdag bekendgemaakt.

Volgens de deal zal EMI beeldmateriaal van artiesten die bij de maatschappij onder contract staan, op Youtube beschikbaar maken. Videoclips van onder andere de Rolling Stones, Lily Alen, Norah Jones, Cold Play, David Bowie en de Gorillaz zullen straks op de site te zien zijn.

EMI krijgt daarmee het recht om van Youtube te eisen dat ander materiaal waarvan het de auteursrechten bezit, van de site verwijderd wordt.

Youtube ligt onder vuur van verschillende mediabedrijven omdat het te laks zou optreden tegen auteursrechtenschending. Mediagigant Viacom, eigenaar van onder meer Nickelodeon, MTV Networks en filmmaatschappij Paramount, eist daarom in een rechtszaak een schadevergoeding van een miljard dollar van de videosite.

DRM

EMI is de laatste van de grote platenmaatschappijen die afspraken met Youtube heeft gemaakt. Eerder kwamen Universal, Sony BMG, Warner en CBS al tot samenwerking met de Google-dochter.

De deal met Youtube past in een veranderende strategie van EMI met nieuwe media zoals internet. In april besloot het bedrijf zijn volledige muziekcatalogus beschikbaar te stellen voor online verkoop zonder de omstreden kopieerbeveiliging DRM. Sinds deze week zijn de liedjes via Apples muziekwinkel iTunes verkrijgbaar.