AMSTERDAM - Weblogdienst LiveJournal heeft zich de woede van een groot aantal klanten op de hals gehaald door zo'n vijfhonderd weblogs te sluiten. De blogs zouden gericht zijn op seksueel misbruik van kinderen.

Aanleiding voor de actie waren klachten van de online actiegroep Warriors for Innocence, die zich zegt in te spannen voor de strijd tegen "de monsters van internet".

Tot verontwaardiging van LiveJournal-gebruikers blijken echter ook vele onschuldige sites te zijn gesloten. Het gaat bijvoorbeeld om weblogs waarop werd gediscussieerd over Nabokovs klassieker Lolita, of sites waar slachtoffers van kindermisbruik hun ervaringen delen.

Fout

LiveJournal heeft de fout inmiddels toegegeven. Op de website zegt bedrijfsleider Barak Berkowitz van LiveJournal dat de gesloten blogs opnieuw beoordeeld zullen worden. Blogs die toch aan de gebruikersvoorwaarden blijken te voldoen, worden weer hersteld.

Volgens Berkowitz ontstond de fout onder meer omdat sommige gebruikers in hun profielen termen als "child rape" of "pedophilia" hadden ingevuld bij hun belangstellingen. Bovendien zouden sommige blogs onder het mom van wetenschappelijke interesse of hulpverlening kindermisbruik juist aanmoedigen.