DELFT - Wie altijd al een blik heeft willen werpen in het notitieblokje van Johan de Witt, kan binnenkort terecht op de site Geschiedenis van Zuid-Holland. Op 21 juni opent Jan Franssen, commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, in Delft deze website.

Behalve de memo's van de zeventiende-eeuwse staatsman zijn ook oude kaarten, historische verhalen en informatie over meer dan tachtig Zuid-Hollandse gemeenten op de site te vinden.

Geschiedenis van Zuid-Holland is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen het Nationaal Archief, de Kring van Zuid-Hollandse Archivarissen en het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Dat maakten deze drie instellingen donderdag bekend.

Verhalen

Bezoekers van de site kunnen de geschiedenis van de provincie ontdekken aan de hand van een groot aantal verhalen, over onder meer de VOC, de Reformatie, turfwinning en de opkomst van de radio en sport. De verhalen worden geïllustreerd door stukken uit het Nationaal archief.

Zo zijn er middeleeuwse manuscripten te vinden, maar ook het reglement van een vluchtelingenkamp in Gouda en een lijst met overlevenden van de schipbreuk van het VOC-schip 'De Zoetigheid' uit 1722.