AMSTERDAM - Wie niet beschikt over een internetverbinding, kan straks toch gebruik maken van allerlei webdiensten. Google presenteerde woensdag in Sydney het nieuwe programma Google Gears, waarmee die offline beschikbaar kunnen worden gemaakt.

Als eerste demonstratie van de mogelijkheden is Gears opgenomen in Google Reader, een programma waarmee webfeeds kunnen worden gelezen. Wie Gears op zijn computer installeert, kan ook zonder internetverbinding de tweeduizend recentste items in de feeds bekijken.

Kantoorsoftware

Gears, dat als open-sourceprogramma verschijnt, maakt het mogelijk om tal van webtoepassingen beschikbaar te maken voor desktopcomputers. Dergelijke technologie zou voor Google aantrekkelijk kunnen zijn, omdat het zo zijn online kantoorsoftware Google Docs & Spreadsheets ook als gewoon computerprogramma beschikbaar kan stellen. Dat zou de concurrentie met marktleider Microsoft Office gemakkelijker kunnen maken.

Gears is niet alleen te gebruiken in combinatie met diensten van Google. Zo zal Apollo, een enigszins vergelijkbare technologie van Adobe, met Google Gears kunnen samenwerken.