DEN HAAG - De proef om gestolen mobiele telefoons te bestoken met sms-berichten, wordt landelijk ingevoerd. Het experiment, dat in Amsterdam en Rotterdam heeft gelopen, is zo succesvol gebleken dat de andere politiekorpsen er ook mee aan de slag willen.

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) schrijft dat in antwoord op vragen van het CDA.

De sms-bombardementen hebben er in de hoofdstad voor gezorgd dat het aantal straatroven met de helft is verminderd. Voor invoering van de proef was het de dieven in driekwart van de gevallen van straatroof te doen om mobieltjes, nu is dat nog 40 procent.

De politie verzendt iedere drie minuten naar gestolen telefoons berichten met de tekst 'Deze telefoon is gejat, koop of verkoop is strafbaar'. Dat kost de Amsterdamse politie maandelijks 4000 gulden aan tekstberichten. Daarnaast is een eenmalige investering van 5000 gulden nodig voor de software.

Besproken

Justitie betaalt de kosten die de provider moet maken om de nummers over te dragen aan de politie. Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing houdt binnenkort een bespreking met alle gsm-aanbieders waarin de verdere uitvoering van de proef wordt besproken. Ook zullen zij dan nog eens nader kijken naar de kosten.

Het gsm-bombardement werd eerder dit jaar al drie keer genomineerd voor een politie- of criminaliteitsprijs.

/NETGsm-bom opnieuw in de race voor prijsMogelijk Europese prijs voor Amsterdamse 'gsm-bom'Gsm-bombardement genomineerd voor anti-criminaliteitprijsPolitie Amsterdam gaat strijd aan met diefstal gsm's