AMSTERDAM - In Apples muziekwinkel iTunes is sinds woensdag muziek te downloaden die niet is voorzien van kopieerbeveiliging. Het computerbedrijf had de stap in april samen met platenmaatschappij EMI al aangekondigd.

De muziekwinkel is voorzien van een nieuwe afdeling, iTunes Plus geheten. Daarin zijn liedjes te koop uit de catalogus van EMI, waaronder nummers van de Rolling Stones, Norah Jones, Joss Stone en John Coltrane. Ook enkele nooit eerder digitaal uitgebrachte platen van ex-Beatle Paul McCartney zitten in de collectie.

Duurder

De muziek is vrij van de omstreden kopieerbeveiliging DRM, en kent een hogere geluidskwaliteit dan het tot dusverre gangbare aanbod. Wel zijn de nummers dertig cent duurder dan de beveiligde versies, die ook verkrijgbaar blijven.

Universiteiten

Tegelijkertijd maakte Apple bekend dat het iTunes heeft uitgebreid met universitaire podcasts. Op iTunes U zijn onder meer lezingen, hoorcolleges en demonstraties uit onderzoekslaboratoria te downloaden. Apple werkt daartoe samen met een groot aantal Amerikaanse universiteiten, waaronder topinstellingen als Stanford, Duke, Berkeley en het MIT.