REDMOND - Softwaregigant Microsoft heeft woensdag een nieuw type computer gelanceerd, met een scherm in de vorm van een tafelblad.

Bekijk video

De zogenoemde 'surface computer' is zo ontworpen dat het gebruik van toetsenbord en muis niet meer nodig is. Gebruikers kunnen de computer bedienen door het scherm aan te raken.

Het apparaat heeft uiteenlopende mogelijkheden. Van het bestellen van een virtuele menukaart in een restaurant tot digitaal vingerverven.

Objecten

Ook herkent het apparaat bepaalde objecten die erop worden gelegd. Gebruikers kunnen de bijvoorbeeld foto's van de camera op het scherm bekijken door de camera op de 'surface computer' te leggen. Door een mobiele telefoon op het scherm te plaatsen, kan de gebruiker gemakkelijk ringtones kopen of een abonnement aanpassen.

Hotels

De eerste exemplaren van de 'surface computer' worden in november aan bedrijven, zoals hotels, casino's, telefoonwinkels en restaurants verkocht en zullen tussen de vijfduizend en tienduizend dollar gaan kosten. Over drie tot vijf jaar moet deze prijs naar beneden zijn gebracht, zodat het product ook betaalbaar is voor de gewone consument.

Alomtegenwoordig

Microsoft verwacht miljarden te gaan verdienen met de 'surface computer'. "We hebben een toekomst voor ogen waarin deze technologie alomtegenwoordig is: van tafelbladen en toonbanken tot spiegels", zei topman Steve Ballmer.

Ook andere bedrijven zijn al enige tijd bezig met het ontwikkelen van technologie op basis van 'touchscreens'. Concurrent Apple brengt in juni de nieuwe iPhone op de markt met een groot aanraakscherm, dat met meerdere vingers tegelijk bediend kan worden.