AMSTERDAM - New York is niet alleen van bovenaf, maar ook vanaf straatniveau te bekijken in Googles interactieve kaartendienst Maps. Het internetbedrijf heeft een knop voor 'street view' aan de plattegronden van verschillende Amerikaanse steden toegevoegd.

Gebruikers kunnen zo vanaf straatniveau bekijken hoe een bepaalde plek op de kaart er in het echt uit ziet. Ook is het mogelijk om een virtuele wandeling door de straat te maken en in te zoomen op bushaltes en straatnaambordjes, zodat gebruikers zich kunnen oriënteren.

De zoekgigant kondigde de nieuwe functionaliteit aan op de Where 2.0-conferentie, waar technologiebedrijven met elkaar discussiëren over ontwikkelingen in de 'lokatieindustrie'.

Voorlopig is de dienst alleen beschikbaar bij de kaarten van New York, San Francisco, Las Vegas, Denver en Miami. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de functie ook voor Europese steden beschikbaar komt.

Mapplets

Google presenteerde op de conferentie ook een andere uitbreiding van de kaartendienst, Mapplets. Mapplets zijn kleine, interactieve toepassingen die binnen een plattegrond getoond kunnen worden, en samenwerken met Google Maps. Ook derde partijen kunnen de Mapplets aanbieden.

Op een demonstratiesite laat Google al enkele voorbeelden zien: op een plattegrond van New York zijn actuele bioscoopladders, een zoekschermpje voor woningen en een digitaal meetlint opgenomen.