AMSTERDAM - Het Amerikaanse it-bedrijf Hewlett-Packard (HP) zou zich in 2003 schuldig hebben gemaakt aan bedrijfsspionage. Dit meldt Fortune. Het zakenblad baseert deze conclusie op bewijzen uit eigen onderzoek en uit vraaggesprekken met voormalig HP-topman Karl Lamb.

In 2002 fuseerde HP met Compaq en nam de beslissing om niet langer printers te leveren aan concurrent Dell. De snel groeiende hardwareproducent besloot daarop zelf printers te fabriceren, een beslissing die slecht viel bij de leiding van HP.

Op 20 februari 2003 stuurde het hoofd van de 'Competitive-Intelligence'-divisie (CI) van HP, naar verluidt Barbara Berge, een e-mail naar een collega waarin een overzicht stond van de aankomende plannen van concurrent Dell.

Printers

In de e-mail werd gezegd dat Dell van plan was om eind maart/begin april drie printers op de markt te brengen. In de tekst stonden prijzen en specificaties van de printers vermeld.

Vijf weken later, eind maart, maakte Dell officieel de details bekend van zijn aankomende printerlijn. De prijzen en de specificaties kwam exact overeen met de e-mail van de CI-expert.

Kamb

De informatie in het omstreden bericht is naar alle waarschijnlijkheid vergaard door voormalig vice-president Kamb. Via zijn contact met Katsumi Iizuka, destijds topman van Dell Japan, waren de prijzen en informatie bij HP terecht gekomen.

De details over de bedrijfsspionage kwamen aan het licht tijdens een lange en bizarre rechtszaak die HP tegen zijn voormalige topman had aangespannen.

Spionage

Het Amerikaanse bedrijf beschuldigt Kamb ervan met behulp van bedrijfsgeheimen en financiële middelen van HP een concurrerend bedrijf begonnen te zijn. Kamb zegt echter dat HP exact weet wat er met de financiële middelen die hij tot zijn beschikking had is gebeurd. Deze zouden in opdracht van HP gebruikt zijn voor spionage bij Dell.

Bezorgd

Dell-woordvoerder Bob Pearson verklaarde tegenover Fortune dat het bedrijf de rechtszaak op de voet volgt. "Hoe meer er aan het licht komt, hoe bezorgder wij worden. Wij houden onze productspecificaties en prijzen strikt vertrouwelijk tot aan de officiële presentatie. Dat HP over deze informatie beschikte vinden wij hoogst opmerkelijk."