AMSTERDAM - Google heeft het aan de stok met de Federal Trade Commission (FTC). De Amerikaanse toezichthouder op Wallstreet is een vooronderzoek gestart naar de op handen zijnde overname van DoubleClick door de internetgigant.

Google bracht medio april een bod van 2,3 miljard euro uit op DoubleClick. De overname zorgde voor veel commotie in de internetwereld. Privacyexperts en concurrenten waren van mening dat Google te veel macht zou krijgen.

Deze zorgen en het bedrag dat met de overname gemoeid ging, dwong de FTC eind vorige week tot actie, verklaarde een anonieme bron tegenover de New York Times.

Tweede verzoek

In het vooronderzoek wordt gekeken of er bij de overname door Google onrechtmatig gehandeld is en of consumenten gedupeerd worden door de overname. Een woordvoerder van Google liet weten dat het bedrijf ervan overtuigd is dat het succesvol door het vooronderzoek zal komen.

Experts denken echter dat de FTC al binnen enkele dagen een 'tweede verzoek om informatie' kan indienen. Een dergelijke stap zou betekenen dat de overname van DoubleClick wordt gezien als kartelvorming.

Privacy

"Wij zijn van mening dat het zeer belangrijk is dat de FTC deze overname gaat onderzoeken", aldus Marc Rotenberg, voorman van een belangenvereniging voor internetprivacy. Rotenberg diende samen met twee andere belangenverenigingen daags na de overname een verzoek in bij de FTC om een onderzoek te starten.

Macht

De voornaamste zorg van de privacyvoorvechters is dat Google de zoekgeschiedenis van internetgebruikers opslaat terwijl DoubleClick kijkt welke websites mensen bezoeken. Het samengaan van de twee zou één bedrijf de beschikking geven over veel te veel gegevens.

Volgens de voorman van het Center for Digital Democracy, Jeff Chester, kunnen de uitkomsten van het onderzoek blijvende gevolgen hebben voor de digitale advertentie markt.

"Het gaat hier om het verzamelen van data en persoonlijke privacy. De vraag is of wij willen dat dit in handen komt van een paar grote bedrijven onder aanvoering van Google."

Kartel

Zorgen over privacy is echter niet de belangrijkste reden van het onderzoek. Bij op handen zijnde overnames van dergelijke grootte wordt vooral gekeken naar mogelijke kartelvorming.

Volgens Andrew Gavil, professor in de rechten aan Howard University, kan privacy alleen een rol gaan spelen wanneer de vermindering van competitie directe gevolgen heeft voor de persoonlijke privacy. "Er moet een directe link zijn met concurrentie", aldus de proffesor.

EU

Vrijdag werd bekend dat ook de Europese Unie een onderzoek begint naar Google. De unie is bezorgd over hoe de Amerikaanse internetgigant omspringt met persoonlijke informatie van gebruikers.