AMSTERDAM - De 15-jarige Nikki Allers uit Haelen heeft zaterdagavond in Amsterdam de eerste Nederlandse literatuurprijs voor sms-taal gewonnen.

Zij kreeg De Gouden Duim voor haar sms met een smoes dat zij te laat is omdat haar gebreide trui stuk is. De prijs is uitgereikt door Stichting 4 D Nwe Taal (Stichting voor de nieuwe taal).

Uphoff

De finalisten moesten een creatieve en literaire sms maken in de categorieën vriendschap, flirts, dissen, dumpen, art of smoesjes. Per categorie waren drie finalisten geselecteerd.

Naast de categoriewinnaars was er één grote winnaar, die De Gouden Duim mee naar huis mocht nemen. Schrijfster Manon Uphoff was voorzitter van de jury.

Smoesjes

"B&iw! srry dak 2L8 b&: b& mt mn nwe gbrde trui Rgns 8ter blyvn Hkn: mst ds 1st nr Oma, om 'm te ltn mkn!", sms'te Allers.

In Nederlands staat er: "Ben ik weer! sorry dat ik te laat (too late) ben: ben met mijn nieuwe gebreide trui ergens achter blijven haken. Moest dus eerst naar oma, om hem te laten maken." Allers was finalist in de categorie 'smoesjes'.

Acceptatie

De Stichting 4 D Nwe Taal zet zich in voor acceptatie van sms- en MSN-taal. MSN is een programma dat kan worden gebruikt om via internet te chatten. De stichting vindt dat sms- en MSN-taal de Nederlandse taal niet verloedert.

"Het is handig, snel, besparend, maakt meer contact mogelijk en is één en al creativiteit. Taal ontwikkelt zich, dat hou je niet tegen."