AMSTERDAM - Drie Japanners zijn dinsdag dood gevonden in een appartement in Tokyo nadat ze waarschijnlijk samen een zelfmoordactie hadden voorbereid op het internet. Dit meldt de politie.

Een ongeïdentificeerde 26-jarige man en twee vrouwen zijn vermoedelijk gestorven aan koolmonoxide in het appartement. De deur zat van binnenuit op slot en de kieren waren afgeplakt met plakband. Daarnaast vond de politie een paar draagbare gasfornuizen in het appartement.

Een 17-jarige student bezocht het appartement, gelegen aan de rand van Tokyo, na het lezen van een internetstuk geschreven door de betreffende man. De man beschreef gedetailleerd zijn zelfmoordplannen. De jongen informeerde de politie na het aantreffen van de doden.

Het is niet de eerste keer dat het internet betrokken is bij zelfmoordpartijen in Japan. In januari 2000 arresteerde de politie een vrouw van 32 jaar. Ze hielp een andere vrouw met het plegen van zelfmoord. De twee ontmoetten elkaar op het internet. En in 1998 pleegde een vrouw zelfmoord door cyanidepillen te slikken die ze had besteld op internet.

Japan heeft het hoogste zelfmoordcijfer in de wereld. Het cijfer loopt op tot 30.000 per jaar. De stagnerende economie wordt hier als oorzaak gezien. Velen hebben te kampen met werkloosheid, faillissement en schulden.