AMSTERDAM - Van de Europese mobiele telefoongebruikers is 42% geinteresseerd in het gebruikvan derde generatie mobiele diensten. Dit blijkt uit een gezamenlijk Europeesonderzoek naar 3G/UMTS diensten van NIPO Telecoms en Taylor Nelson SofresTelecoms.

De helft van de mobiele bellers die geïnteresseerd zijn in 3G-diensten, isbereid 6 tot 10 euro per maand neer te leggen voor diensten als MMS (MultiMedia Messaging), mobiele internet of mobiel e-mailen. Daarnaast zijn degeïnteresseerden ook bereid om tot 330 euro te betalen voor een 3G-toestel.

Het onderzoek toont verder aan dat er momenteel in Europa gemiddeld 26 euro permaand wordt verbeld (20 euro voor prepaidbellers en 37 euro voor abonnees).

Uit het onderzoek blijkt ook dat mobiel e-mailen en de videofoon het meesteaanspreken. Veel minder interesse is er voor het downloaden van muziekbestandenen het bekijken van videoclips op een mobiele telefoon.

Het onderzoek is gedaan in tien Europese landen, waaronder Nederland, onder 500personen per land, van 15 jaar of ouder die in het bezit zijn van een mobieletelefoon, aldus NIPO.