AMSTERDAM - Internetondernemer Bram Heerink gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechter eerder deze maand. Die had bepaald dat Heerink zijn persoonsdomein www.112.nl moet afstaan aan de staat.

Heerink registreerde het zogenoemde 'persoonsdomein' jaren geleden. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die het .nl-domein beheert, gaf destijds numerieke domeinnamen uit aan particulieren. Die bestonden uit een willekeurige tekenreeks, gevolgd door een punt, enkele cijfers en de extensie .nl. Heerink maakte handig gebruik van dat systeem om het omstreden adres vast te leggen.

De eigenaar liet het internetadres doorverwijzen naar een website met links over hulpdiensten. Ook stond er korte tijd porno op de site, maar dat was volgens Heerink een vergissing.

Onmiskenbaar belang

De staat eiste dat Heerink het domein overdroeg, en kreeg van de rechter gelijk. Volgens de rechter had de staat een "onmiskenbaar belang om de burgers goed en snel te kunnen informeren, in het bijzonder op het gebied van hulpdiensten." Hij meende dat het voor de hand ligt dat mensen die naar www.112.nl surfen, op een overheidssite belanden.

Omdat persoonsdomeinen volgens de reglementen van de SIDN alleen in bezit kunnen zijn van particulieren, droeg de rechter Heerink op het domein over te dragen aan een "door de overheid aan te wijzen natuurlijke persoon".

Onvoldoende onderbouwd

De advocaat van Heerink meent echter dat de rechter zijn uitspraak onvoldoende heeft onderbouwd. De internetondernemer gaat daarom in hoger beroep.