AMSTERDAM - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met wetgeving die de ergste vormen van spyware aanpakt. Verspreiders van kwaadaardige software waarmee fraude wordt gepleegd, kunnen straks vijf jaar cel krijgen.

De wetgeving richt zich alleen op spyware die wordt gebruikt om bijvoorbeeld creditcardgegevens te stelen. 'Gewone' spyware, die alleen het surfgedrag van computergebruikers registreert om advertenties op het scherm te toveren, wordt niet aangepakt, zo meldt persbureau Reuters.

Dergelijke spyware is veel computergebruikers een doorn in het oog. Het wordt vaak ongemerkt en ongewild geïnstalleerd op de computer, bijvoorbeeld als bijvoegsel bij 'gratis' software. Spyware is vaak lastig te verwijderen, en kan de computer trager of zelfs onbruikbaar maken.

Innovatie

Een commissie van het Huis had eerder wel gepleit voor een wetswijziging die softwaremakers zou verplichten om gebruikers nadrukkelijk toestemming te vragen voordat dergelijke spyware op de computer wordt gezet. Een meerderheid van het Huis meende echter dat die maatregel een te grote belemmering zou vormen voor 'technische innovatie'.