AMSTERDAM - De ongeveer twintig miljoen Chinese webloggers worden niet verplicht hun echte naam te laten registreren. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De regering in Beijing hoopte met de verplichte registratie meer mogelijkheden te krijgen om op te treden tegen "smaad, pornografie en andere schadelijke informatie". Volgens critici ging het de regering daarbij voornamelijk om het censureren van kritische geluiden over de politieke situatie in het land.

Onhaalbaar

Veel Chinese internetbedrijven achtten de registratie echter zinloos en technisch onhaalbaar. Het is onmogelijk om te controleren of mensen geen valse gegevens invullen bij hun registratie, laat topman Fang Xingdong van de Chinese weblogdienst bokee.com tegenover Xinhua weten.

Gedragscode

In plaats van een verplichte registratie, presenteerde de Internet Society of China, de organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van het Chinese deel van internet, een gedragscode voor bloggers. Daarin wordt registratie van de echte naam alleen "aangemoedigd".