AMSTERDAM - Spammers kunnen binnenkort geen gebruik meer maken van vervalste afzenderadressen. Dat is althans de bedoeling van een nieuwe technische standaard, die dinsdag werd goedgekeurd.

De standaard, DomainKeys Identified Mail (DKIM) geheten, maakt het mogelijk om de 'identiteit' van de afzender van een e-mail te controleren. DKIM zou er voor moeten zorgen dat de ontvangende mailserver kan nagaan of de afzender van de e-mail wel gerechtigd is om berichten te versturen vanaf de server waarvan het bericht afkomstig is.

Het overgrote deel van de spam wordt nu verstuurd met vervalste afzenderadressen, waardoor de spammers buiten schot blijven.

Grote partijen

Enkele grote partijen zijn betrokken bij de ontwikkeling van de standaard. Zo hebben onder meer Yahoo, Google, IBM, Microsoft en Cisco zich met het ontwerp bezig gehouden, net als de makers van diverse mailservers, zoals het veel gebruikte Sendmail.

Toch kan het nog geruime tijd duren voor de technologie doorbreekt. Daarvoor moeten miljoenen mailservers aangepast worden. Yahoo, een van de drijvende krachten achter de standaard, zegt dat op zijn eigen systemen snel te willen doen.