AMSTERDAM - Verkiezingssoftwaremaker Groenendaal heeft dinsdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam geëist dat de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet een stemprogramma van zijn website haalt.

De software is van Groenendaal en kan nu door bezoekers van de internetpagina worden gedownload.

Het bedrijf levert programma's voor de stemcomputers van Nedap, de enige die zijn toegestaan in Nederland. Bijna alle Nederlandse gemeenten gebruiken de software van Groenendaal, die hen helpt bij het tellen van de stemmen of het berekenen van de zetelverdeling. Stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet zet vraagtekens bij het gebruik van computers bij verkiezingen.

Auteursrecht

De advocaat van Groenendaal betoogde dat de stichting het auteursrecht schendt. Concurrenten zouden de software kunnen bekijken en namaken. Ook zou de firma imagoschade leiden doordat vertrouwelijke informatie op straat ligt. Enkele buitenlandse klanten zouden al bestellingen hebben afgezegd. "De kruistocht van de stichting veroorzaakt schade aan Groenendaal."

Foute berekeningen

Volgens de raadsman van de tegenpartij maken de programma's van het bedrijf onder meer foute berekeningen en zijn ze niet goed beveiligd. De onderneming zou ook onvoldoende openheid van zaken geven. "De software wordt door niemand buiten Groenendaal gecontroleerd of getest."

De informatievrijheid weegt in dit geval zwaarder dan het auteursrecht, stelde de advocaat verder. "Het gaat om software die cruciaal is voor een van de belangrijkste processen in onze parlementaire democratie, namelijk het verkiezingsproces."

'Eerste de beste hacker'

Groenendaal is best bereid zijn programma's te laten onderzoeken, wierp de raadsman van het bedrijf tegen. "Onderzoek is geen enkel probleem, zolang dat door deskundigen gebeurt en niet door zomaar de eerste de beste hacker."

De advocaat stelde in principe niet tegen de missie van de actiegroep te zijn. "Ik snap alle democratische belangen die men aangeeft, maar waarom is het nodig dat de hele wereld kan zien hoe die software in elkaar zit? Dat is niet nodig om kritiek te leveren."

De rechtbank doet op 14 juni uitspraak.