TOKIO - Het Amerikaanse fotografieconcern Eastman Kodak en het Japanse Sanyo Electric gaan samenwerken bij de ontwikkeling en productie van een nieuwe generatie beeldschermen voor onder meer zaktelefoons en digitale camera's. Ze maakten dinsdag bekend een gezamenlijke onderneming op te richten onder de naam SK Display Company.

Het gaat om zogenoemde oeld's (organic electroluminescent displays), schermen die de opvolgers moeten worden van de lcd's (liquid crystal displays). Ze verbruiken minder stroom en zijn makkelijker te produceren. De belangrijkste patenten op de nieuwe technologie zijn van Kodak.

SK Display, voor 66 procent eigendom van Sanyo en voor 34 procent van Kodak, is de eerste onderneming die begint met grootschalige productie van oeld's. Het bedrijf gaat in februari van start. In 2005 moet de jaaromzet zijn gegroeid tot 70 miljard yen (f 1,4 miljard), ongeveer een kwart van de geraamde wereldmarkt.

Verscheidene andere elektronicaconcerns in Japan, waaronder Toshiba, NEC, Pioneer en TDK, willen volgend jaar ook met de productie beginnen. In de meeste gevallen zullen ze gebruik maken van de technologie van Kodak. Hoewel het Amerikaanse concern via SK Display zelf gaat produceren, heeft het een beleid van 'staatsmanswijsheid' beloofd bij het verlenen van licenties.