DEN BOSCH - Politie en justitie kiezen voor een steeds bredere aanpak van West-Afrikaanse internetoplichters die vanuit Nederland werken. Korpschef Ruud Bik heeft dat dinsdag uitgelegd tijdens de presentatie van de jaarcijfers van het Bovenregionale Recherche Overleg (BRO).

Volgens hem werkt repressie voor deze criminelen onvoldoende.

De verdachten benaderen slachtoffers doorgaans via e-mail met beloftes over een erfenis of de winst van loterij. Om voor het geld in aanmerking te komen, dienen slachtoffers zelf eerst fors te betalen. Ze worden uitgenodigd naar Nederland te reizen. Ze krijgen een koffer met dollarbiljetten of een op hun naam gestelde cheque te zien, maar die krijgen ze nooit in handen.

Deze vorm van oplichting wordt ook wel 419-fraude genoemd, naar het bijbehorende artikel in het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht.

Maatregelen

Bik somde een reeks bijzondere maatregelen op die het werk van de oplichters onmogelijk moet maken. Met telefoonbedrijven zijn afspraken gemaakt om misbruikte telefoonnummers te blokkeren, internetproviders helpen bij het blokkeren van e-mailadressen en internetpagina's en banken blokkeren rekeningen waar slachtoffers geld naartoe dienen over te maken.

Aandacht

Verder zijn afgelopen tijd via de mobiele nummers die verdachten gebruikten zo'n 1200 potentiële slachtoffers per sms gewaarschuwd. De politie merkt bovendien dat mensen door veel publiciteit minder snel in de trucs van de oplichters trappen. Binnenkort worden wereldwijd alle Nederlandse ambassades benaderd om ook in het buitenland aandacht te genereren.

Het valt op dat vaak moneytransfers worden misbruikt om geld wit te wassen. Via de uitwisseling van informatie met banken moeten verdachten in de toekomst kunnen worden getraceerd.

Lage strafmaat

Bik erkent dat de lage strafmaat reden is voor de West-Afrikanen om vanuit Nederland te opereren. In het afgelopen jaar zijn in dit verband totaal 68 mensen aangehouden. Onderzoeken vinden plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie en Haarlem en gaan voorlopig nog onverminderd door.