BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes (mededinging) heeft grote twijfels over de investering van de gemeente Amsterdam in een glasvezelnetwerk.

Ze sluit niet alleen uit dat er sprake is van mogelijk ongeoorloofde staatssteun, maar ze heeft ook grote twijfels bij de haalbaarheid van het project.

Dat blijkt uit een brief van Kroes van december, die maandag pas openbaar is geworden. Op het moment van dat schrijven had Kroes al aangekondigd dat ze een diepgaand onderzoek begon naar de financiering van het breedbandnetwerk.

Kroes stelde toen dat als de gemeente Amsterdam meedoet als een private investeerder, er dan geen probleem is. Maar Amsterdam heeft dat nog steeds niet aangetoond. Staatssteun is overigens niet per definitie verboden.

Optimistisch

Amsterdam hoopt dat het glasvezelnetwerk binnen een bepaald aantal maanden in een x-aantal huizen is geïnstalleerd. Kroes noemt de periode en het aantal aansluitingen niet (dat zijn vertrouwelijke gegevens), maar uit wel haar duidelijke twijfel over de haalbaarheid van dit business plan. Ze stelt dat de "penetratie in het minimumscenario optimistisch lijkt".

Voorwaarden

Bovendien stelt ze dat de investeringen van de gemeente en de private partijen niet gelijktijdig hebben plaatsgevonden en evenmin onder "gelijke voorwaarden". Kroes heeft ook kritiek op de houding van de Nederlandse autoriteiten.

Zo, schrijft ze, leverde Nederland pas achttien maanden na haar eerste verzoek en na herhaaldelijk aandringen de gewenste informatie.

Levensvatbaar

De Vecai, de koepelorganisatie van kabelaars, ziet in de brief een bewijs dat hun protest tegen de gemeente Amsterdam levensvatbaar is.

"De Commissie is veel strenger dan Amsterdam ons allemaal wilde doen geloven. Het gaat niet om een punt waarmee Kroes moeite heeft, maar wel om vijf of zes. Het is veel minder luchtig dan de gemeente deed voorkomen", aldus een woordvoerder.

UPC

De gemeente Amsterdam zegt dat na de brief in december heel veel extra informatie naar Brussel is gegaan die de twijfels van Kroes moet wegnemen. "Alle vragen hebben we inmiddels beantwoord", aldus een woordvoerster. Kroes heeft volgens haar op dit moment alle informatie uit Amsterdam voorhanden.

Het project moet in Amsterdam in eerste instantie glasvezel brengen naar 37.000 huishoudens en uiteindelijk naar alle 400.000 Amsterdamse huizen en appartementen. Het kan worden gebruikt voor televisie, breedbandinternet en telefoon. Het glasvezelnetwerk betekent concurrentie voor bestaande systemen van bedrijven als KPN en UPC.