ZWOLLE - In reactie op agenten die in Zuid-Holland preventief hangjongeren fotograferen, heeft het Zwolse kunstenaarsduo Holsappel en Alkema maandag de site politiefoto.nl geopend. Bezoekers van de site mogen hierop zelfgemaakte foto's van agenten zetten.

Het fotograferen van hangjongeren is "een uitwas van veiligheidswaan", zei Wim Holsappel maandag. Bij agenten die niet op de gevoelige plaat vastgelegd willen worden, raden de kunstenaars gebruik van telelens of verdekt opgestelde posities aan.

Wekelijks stelt het duo voor de maker van de leukste foto een chocoladereep beschikbaar. Dit als knipoog naar het uitdelen van chocola aan jongeren door agenten in Schiedam. "Het wachten is nu op de inzet van gummybeertjes tegen hooligans", aldus Holsappel.

Wietkot

Het duo reed in juni vorig jaar nog samen met oud-international Willy van de Kerkhof in een oranje tank Duitsland binnen uit protest tegen de verkoop van oranje Wehrmacht-helmpjes. Begin deze maand overhandigden ze aan de autoriteiten van Belgisch Limburg een 'wietkot', een mobiel verkooppunt om overlast van drugstoeristen rond Maastricht te voorkomen. In een eerdere ludieke actie beroofden ze verkleed als sint en pieten een supermarkt van een winkelkar vol pepernoten.

Overbodig

Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen reageert schouderophalend. "Het is een overbodige actie. Op onze site politie.nl kan iedereen de foto's van alle wijkagenten al zien."