PARIJS - Ex-topman Timothy Koogle van internetbedrijf Yahoo is dinsdag door een Franse rechtbank ontslagen van rechtsvervolging in een zaak over vermeende verheerlijking van nazi-propaganda.

Koogle was aangeklaagd omdat op de veilingsite van Yahoo nazi-spullen zoals uniformen te koop werden aangeboden.

Volgens de aanklacht zou de ex-topman zich hebben schuldig gemaakt aan het rechtvaardigen van misdaden tegen de menselijkheid en het tentoonspreiden van nazi-emblemen en andere prullaria.

Van de rechtbank in Parijs hoeft Koogle niet te worden gestraft. Een veroordeling zou op zijn plaats zijn als hij zelf een lofzang op het nazisme zou hebben gehouden, maar daarvan is geen sprake geweest. De 51-jarige Koogle hing een boete van 46.000 euro en vijf jaar cel boven het hoofd.

Over de hele wereld werd in spanning naar de uitspraak uitgekeken. Een veroordeling zou grote gevolgen hebben gehad voor de controle van internet.

Symbolische betekenis

Aan de andere kant meenden waarnemers dat het proces vooral symbolische betekenis had. Bij een veroordeling zou Frankrijk de Verenigde Staten om Koogles uitlevering moeten vragen. Zo'n verzoek zou weinig kans hebben gemaakt. Uitlevering is alleen mogelijk als in de VS eenzelfde wet als in Frankrijk is overtreden. Dat lijkt niet het geval.