LONDEN - Steeds meer ouders controleren stiekem het internetgedrag van hun kinderen, bleek maandag uit onderzoeksresultaten van de Britse hulplijn Parentline Plus.

Bijna de helft van de ouders neust heimelijk rond op websites die hun kinderen hebben bezocht om hun kroost in de gaten te houden, meldde The Times.

Ouders vrezen dat populaire sociale netwerken op internet zoals MySpace en MSN een jachtveld vormen voor pedofielen en stalkers. Jan Fry van Parentline zegt dat ouders ook bezorgd zijn over het aantal uren dat hun kinderen besteden op internet.

Sommigen zijn bang dat de computer het leven van hun kinderen overneemt en anderen vragen zich af of hun kinderen wel oud genoeg zijn om online te gaan.

Spioneren

"Net als met telefoneren, moet je grenzen stellen van bijvoorbeeld een half uur internetten na het avondeten." Fry adviseert alleen te gaan spioneren als het echt nodig is: "Als je kind vriendschappen gaat vervangen door internet, als het obsessief bezig is met internet of als je kind er ontdaan uitziet als het van internet komt. Dan zou ik actie ondernemen."

Privé-berichten

Onderzoekster Sonia Livingstone van de London School of Economics and Political Science stelde vast dat 41 procent van de ouders controleert welke websites hun kinderen hebben bezocht. Een kwart checkt de privé-berichten van hun puberende kinderen. Maar extra controle garandeert volgens Livingstone geen volledige veiligheid.

Als kinderen denken dat ouders hen stiekem in de gaten houden, komen ze juist meer in contact met onder meer gewelddadige en pornografische sites. Maar als ouders daarentegen duidelijke grenzen aangeven, heeft dat wel effect.

Risico's

Hoe meer beperkingen ouders hun kinderen opleggen, des te minder risico's zij blijken te nemen, blijkt uit het onderzoek. Livingstone zegt dat ouders er vooral voor moeten zorgen dat kinderen de opgelegde beperkingen begrijpen.