AMSTERDAM - De laatste versie van het Nederlandse p2p-programma Tribler laat gebruikers videocontent van zowel YouTube als Bittorrent doorzoeken. De software is nu klaar voor grootschalig gebruikt.

Tribler bestaat al enige tijd, maar was tot nu toe nog niet geschikt voor het grote publiek. Desondanks is de software nu 110.000 keer gedownload. Met versie 4.0 zal de stap naar het grote publiek moeten worden gemaakt, zo zegt projectleider Johan Pouwelse van de TU Delft tegenover NU.nl.

Met de nieuwe versie is de gebruiksvriendelijkheid een stuk verbeterd. "Je kan gewoon, net als bij YouTube, gewoon wat rondklikken om je videocontent te vinden", aldus Pouwelse. Bittorrent biedt daarnaast het voordeel van kwalitatief hoogwaardige content: YouTube biedt geen HD-TV. Ook is Tribler nu geschikt voor settopboxen.

Omroep

De Publieke Omroep kijkt al enige tijd met belangstelling naar Tribler, omdat de technologie het goedkoop uitzenden van tv via internet mogelijk maakt. Behalve de Publieke Omroep hebben onder meer ook de ZDF en BBC belangstelling.

Tribler maakt voor de omroepen een speciale afgeschermde omgeving waarmee zij hun content aan het publiek kunnen aanbieden. Uitzendinggemist via peer-to-peertechnologie dus.

Joost

Tribler is ontwikkeld binnen het door de Nederlandse overheid gefinancierde I-Share project. In dit project wordt onder meer nieuwe peer-to-peertechnologie zoals videodistributie onderzocht. Tribler heeft dan ook geen winstoogmerk. Pouwelse: "We proberen niet rijk te worden zoals onze collega's van Joost." Ook Joost specialiseert zich in internet-tv.

Inmiddels werkt een team van 18 man aan het project, afkomstig van TU Delft en de Vrije Universiteit uit Amsterdam.