AMSTERDAM - The Pirate Bay heeft aangekondigd een videosite te willen openen. De site, thevideobay.org, zou een variant van Youtube moeten worden, maar dan "zonder censuur".

Gebruikers kunnen op de site zelf videomateriaal posten. In een chatinterview met een redacteur van weblog Zeropaid.com zegt initiatiefnemer 'Brokep' dat The Pirate Bay in tegenstelling tot Youtube niet zal beoordelen welke filmpjes op de site mogen blijven staan. Youtube verwijdert regelmatig, al of niet onder dwang van mediabedrijven, video's vanwege auteursrechtenschending.

Bij de videosite van The Pirate Bay daarentegen "zullen de gebruikers zelf de censoren moeten worden", zegt Brokep.

Downloaden

The Pirate Bay is een website die zogenoemde torrentlinks aanbiedt. Dat zijn links die kunnen worden gebruikt om met behulp van de Bittorrentsoftware bestanden uit te wisselen. The Pirate Bay is daarmee een bekende vindplaats voor films, muziek en software.

Auteursrechtenschending

Op de videosite zal het filmmateriaal, anders dan bij de torrentlinks, echter daadwerkelijk op de servers van The Pirate Bay worden bewaard. Dat zou het juridisch gemakkelijker kunnen maken om tegen auteursrechtenschending op te treden. Brokep zegt zich daar echter geen zorgen over te maken. "We gaan ons niet te druk maken over auteursrechten, op een manier die de wet niet overtreedt."

The Pirate Bay was eerder dit jaar enige tijd uit de lucht, nadat de Zweedse politie bij een inval computerapparatuur in beslag had genomen.