AMSTERDAM - Uitgezonden Amerikaanse soldaten krijgen dankzij een maatregel van het Amerikaanse ministerie van Defensie geen toegang meer tot websites als YouTube en Myspace.

Volgens generaal Bell zijn de sites, 13 in totaal, het slachtoffer van hun eigen succes: "Dit recreatieve internetverkeer legt druk op ons netwerk en de beschikbare bandbreedte", stelde de generaal in een memo.

Soldaten en hun families die deze websites gebruiken om met elkaar in contact te blijven zijn woedend, meldt Technewsworld.com. Zij krijgen steun van enkele leden van het congres.

Hurley

Mede-oprichter van YouTube Chad Hurley vraagt zich af of netwerkproblemen wel de echte oorzaak zijn van de ingreep, gezien het feit dat het Pentagon een stevige greep probeert te houden op beeldmateriaal uit landen als Irak.

Hurley en bestuursleden van moederbedrijf Google proberen het Pentagon te bewegen om de sites alsnog toegankelijk te maken. Hij zei bereid te zijn om mee te werken aan striktere controle op de soldatenvideo's.

Naast Irakese opstandelingen die Amerikanen aanvallen gebruikt ook het Amerikaanse leger YouTube als informatieslagveld. Sinds enige tijd plaatst het daar video's van geslaagde aanvallen op rebellen en beelden van toenadering tussen soldaten en Irakese burgers.