AMSTERDAM - Wereldwijd zijn er zeker 25 landen die om politieke of andere redenen websites op internet blokkeren. Dat blijkt uit een onderzoek dat vrijdag naar buiten werd gebracht door het Amerikaanse onderzoeksbureau OpenNet Initiative, zo meldt CNN.

Veel landen passen censuur toe op informatie over politieke onderwerpen, maar ook websites die controversieel zouden zijn op het gebied van seksualiteit, cultuur of religie worden in de ban gedaan.

Schadelijk

De onderzoekers stuitten op meer censuur dan ze aanvankelijk hadden verwacht en concluderen dat internet wereldwijd is uitgegroeid tot een fenomeen waar overheden hun ogen niet meer voor sluiten. Steeds meer landen verbannen websites die ze schadelijk achten voor de bevolking.

China, Iran, Myanmar, Syrië, Tunesië en Vietnam staan bovenaan de lijst als het gaat om het blokkeren van politieke websites. Iran, Oman, Saoedi-Arabië, Sudan, Tunesië, Yemen en de Verenigde Arabische Emiraten hebben het strengste beleid in het filteren van 'sociale' praktijken als porno, gokken en homoseksualiteit op internet.

In Zuid-Korea blijkt de censuur van selectieve aard te zijn: Alleen websites die informatie geven over buurland Noord-Korea zijn verboden. Ondanks politieke conflicten in landen als Israel, Palestina en Rusland, troffen de onderzoekers hier geen enkele vorm van webfiltering aan.

Westerse landen

Het onderzoek is niet helemaal volledig geweest. Noord-Amerikaanse en Europese landen werden buiten beschouwing gelaten, aangezien censuur in westerse landen weinig zou voorkomen of reeds in de openbaarheid is. Ook Noord-Korea en Cuba zijn niet opgenomen in het onderzoek omwille van de veiligheid van de onderzoekers.